За най-ключовите промени в проекта - разделянето на ВСС на две,

...
За най-ключовите промени в проекта - разделянето на ВСС на две,
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Сглобката не скърца, вотът на недоверие ще бъде преодолян

За най-ключовите промени в плана - разделянето на Висш съдебен съвет на две, достъпа на жителите до Конституционен съд, отчетността на основния прокурор, бих споделил, че законопроектът е добре стимулиран. Има други елементи, които не са добре стимулирани. Ключовото делене на двата съвета се поддържа от Венецианската комисия. Това разяснява в ефира на Българска национална телевизия министърът на правосъдието Атанас Славов.

„ Ядрото е за промяната на правосъдната система, това стимулира въобще конституционната промяна. Там има ясни европейски стандарти за самостоятелност на правосъдната система. Трябва да намерим необятна степен на единодушие по основните думи, да се надяваме че и по останалите също ще реализираме единодушие ”, добави той.

Според него няма нарушение на салдото на управляващите: „ Ние се опитваме да намерим верният баланс на управляващите. Досега видяхме, изключително тематиката със служебните държавни управления, отклонение от правилата на парламентарното ръководство. Беше нарушена една конституционна спогодба за това какво вършат или не вършат служебните държавни управления. ”

„ Предстои да бъде структурирана новата Антикорупционна комисия. Тя ще се отличава по това, че ще има проверяващи функционалности. Избраните би трябвало да дават отговор на правила за професионализъм, стаж и опит ”, акцентира още той.

По мотив вотът на съмнение, той съобщи: „ Още в петък ще забележим ще ни стигне ли мандатът или не. Този първи тест за непоклатимост на кабинета съгласно мен ще бъде преодолян. ”

„ Сглобката не скърца. Всяка групировка има свои партийни интерес, които обаче би трябвало да балансира с националния интерес ”, сподели още министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР